Article 371-B of the Constitution of India makes special provisions for which of the following State/s?
Correct Answer:
(B)
Assam
According to temporary, transitional and special provisions, of Part XXI of the Indian Constitution special provisions have been made for the tribal areas in Assam under Article 371-B.
Ques:
22
Which region of the country conferred special status under Article 371-J of the Constitution of India?
Correct Answer:
(B)
Hyderabad and Karnataka
A new Article 371-J was inserted in Part 21 of the Indian Constitution by 'The Constitution (Ninety-Eighth Amendment) Act, 2012'. Article 371-J empowers the Governor of Karnataka to take steps for the development of Hyderabad - Karnataka region.
Ques:
23
Which one of the following States was never granted the Special Category Status (SCS) by Central Government?
Correct Answer:
(A)
Bihar
Special category status is being provided to Sikkim, Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir in the list, but Bihar has not been given special category status by the Central Government.
Ques:
24
Article 370 of Indian Constitution is –
Correct Answer:
(C)
A Temporary and Transitional Provision
Article 370 of Indian Constitution was a temporary provision with respect to the State of Jammu and Kashmir which was abrogated on 6 August 2019.
Ques:
25
Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:
Correct Answer:
(C)
A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government
Parliamentary system of Government is also known as cabinet form of government or responsible Government. This type of Government is responsible to the popular House of legislature and remains in power till it has the majority in that House. Thus, Cabinet form of Government is a mechanism to ensure collective responsibility of the Government to the people.
Ques:
26
There is parliamentary system of Government in India because the
Correct Answer:
(D)
Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
A parliamentary system of Government is a system of democratic government in which the members of the executive are taken from the legislature and are accountable for the same. Therefore, the Executive (Council of Ministers) is responsible to the Lok Sabha (House of the People).
Ques:
27
The main advantage of the parliamentary form of government is that
Correct Answer:
(C)
The executive remains responsible to the legislature
One of the main advantages of the parliamentary form of Government is that the executive remains responsible to the Legislature. This results in the formation of a responsible Government. In such a Government system the Executive derives its legitimacy from the Legislature. Thus, option (c) is the correct answer.
Ques:
28
In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the Parliamentary Government?
Members of the Cabinet are the Members of the Parliament.
Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
The Cabinet is headed by the Head of the State.
Select the correct answer using the code given below.
Correct Answer:
(A)
1 and 2
In Parliamentary System the Union Council of Ministers exercises executive authority. The Council of Ministers is responsible to the Lower House of the Parliament called the House of the People. Any Minister who is not the member of the either House of Parliament for six consecutive months shall at the expiration of that period cease to be a Minister according to Art. 75(5). According to Art. 75(3), the Council of Minister shall be collectively responsible to the House of the People. Thus Statement 1 and 2 are correct, but statement 3 is incorrect as the Cabinet is headed by the Head of the Government, the Prime Minister. The Head of the State is the President.
Ques:
29
A Parliamentary System of Government is one in which :
Correct Answer:
(B)
the Government is responsible to the Parliament and can be removed by it
In a Parliamentary System of government, members of the executive are taken from the legislature and are also accountable to the Legislature (Parliament). Parliamentary System of government is also known as Cabinet form of government. Government is responsible for the legislature's popular house and remains in power till it has the support of the majority of members in that house.
Ques:
30
We adopted parliamentary democracy based on the British model, but how does our model differ from that model?
As regards legislation, the British Parliament is supreme or sovereign but in India, the power of the Parliament to legislate is limited.
In India, matters related to the constitutionality of the Amendment of an Act of the Parliament are referred to the Constitution Bench by the Supreme Court.
Select the correct answer using the code given below.
Correct Answer:
(C)
Both 1 and 2
Parliamentary sovereignty is a principle of the UK constitution. It makes Parliament the supreme legal authority in the UK, which can create or end any law. Generally, the courts cannot overrule its legislation and no Parliament can pass laws that future Parliaments cannot change. Therefore, statement 1 is correct. But India follows constitutional government where the power of Parliament to legislate is limited by the constitution. In the case of India, the concept of Basic Structure has moulded the Judiciary to a certain extent; the Basic Structure Principle has stood as a pillar for the Indian Judiciary. It gives the power to the Judiciary to curb any action of the Legislature and the Executive if found contradictory. The provision for a Constitution bench has been provided in the Constitution of India under Article 143 and Article 145(3). It is the Chief Justice of India who is constitutionally authorized to constitute a constitution bench and refer cases to it. A constitution bench consists of at least five or more judges of the court which is set up to decide substantial questions of law with regard to the interpretation of the constitution in a case. Statement 2, is also correct.