Correct Answer:
(B)
Amazon
Amazon is the longest river in South America. This river is about 6400 km long. Ships can sail up to 1,600 km distance. Apart from this, Nile (6,650 km) of Africa, Mississippi-Missouri Jefferson (6,275 km) of U.S.A., and the river Ganga (2,525 km) of India are the prominent rivers. In terms of length the Nile river is the longest river in the world. It emerges from equatorial countries of Uganda and Burundi and flowing through Sudan and Egypt and falls into the Mediterranean Sea, Mississippi Missouri falls into the Gulf of Mexico, Mississippi Missouri is the longest river of North America.
Ques:
52
Which of the following countries is not under the drainage area of the Nile river-
Correct Answer:
(A)
Chad
Countries like Burundi, Rwanda, D.R. Congo, Ethiopia, Sudan, South Sudan, Uganda and Egypt are the part of the drainage basin of the Nile river. 'Chad’ does not come under the drainage basin of River Nile. Therefore, option (a) is the correct answer.
Ques:
53
The Blue Nile river originates from
Correct Answer:
(B)
Lake Tana
The Blue Nile river originates from the lake Tana in Ethiopia. The upper course of the river is called the Abbay in Ethiopia.
Ques:
54
Consider the map given below : The river shown on the map is :
Correct Answer:
(D)
Salween
Ques:
55
Which one of the following rivers of Asia flows towards the south ?
Correct Answer:
(D)
Salween
Amur, Lena and Ob rivers flow towards the north from their origin while the Salween river flows towards the south from its origin.
Ques:
56
The largest river of Asia is –
Correct Answer:
(C)
Yangtze
The Yangtze river, with a length of 6,300 km., is the longest Asian river. It flows in China and falls into the Pacific Ocean. The length of other rivers is –
Indus - 2880 Km,
Brahmaputra - 2900 Km,
Hwang Ho (Yellow River) - 5464 Km.
Ques:
57
Match the drainage basins labelled as A,B,C and D with the names listed below and select the correct answer using the code given below the names of the drainage basins. Name of drainage basins:
Ganga-Brahmaputra
Indus
Parana
Zambezi
Codes:
A B C D
Correct Answer:
(D)
3 1 4 2
The correct order of drainage basins mentioned in the question are as follows :
A - Parana (South America)
B - Ganga-Brahmaputra (Asia)
C- Zambezi (Africa)
D - Indus (Asia)
Hence, option (d) is the correct option.
Ques:
58
Consider the following statements about the sedimentary rocks:
Sedimentary rocks are formed at the earth's surface by the hydrological system
The formation of sedimentary rocks involves the weathering of preexisting rocks
Sedimentary rocks contain fossils
Sedimentary rocks typically occur in layers
Which of these statements are correct?
Correct Answer:
(D)
1, 2, 3 and 4
Sedimentary rocks are formed by the accumulation of sediments. This sediment or debris accumulates in low lying areas like-lakes. The Ocean is largely responsible for transporting sediment to locations where it accumulates. These sedimentary materials may be formed from eroded fragments of other or pre-existing rocks or even from the remains of plants or animals and fossils, most frequently found in sedimentary rocks, which comes in layers, called Strata. Thus, all of the given statements are true related to sedimentary rocks.
Ques:
59
Sandstone is flaky rock, because –
Correct Answer:
(C)
It is formed underwater
Sandstone is a sedimentary rock composed of sand-sized grains of mineral, rock or organic materials. The sandstone forms under the sea or in low-lying areas. It converts into quartz, which is typically the most abundant type of sand grain present in sandstone. Chert, Conglomerate, Flints, Silt etc. are some important types of sedimentary rock.
Ques:
60
Which statement of the following is true for igneous rocks?
Correct Answer:
(C)
They are both crystal and non-crystal
The origin of igneous rocks is mainly related to the process of a volcanic eruption. These types of rocks are formed by the cooling and solidification of material called Magma or Lava. Igneous rocks have both, crystalline and non-crystalline structure and thus Statement given in option (c) is true but all other given statements are wrong because these rocks are composed of silicate minerals, fossils and layers are not found in these types of rocks and also water supply through igneous rocks is very low.