Correct Answer:
(B)
Antarctica
Taylor Valley which is located in Antarctica was discovered by Robert Falcon Scott in 1903. He gave it the name ‘’Valley of the dead’’.
Ques:
82
Valley of the King is located in –
Correct Answer:
(A)
Egypt
Valley of the King or Wadi-al-Muluk is located in Egypt. Its location is at 250 44’ Northern latitude and 320 36’ East meridian on the Western side of river Nile.
Ques:
83
Blind Valley is found in –
Correct Answer:
(A)
Karst Region
A steep head valley, or Blind valley is a deep, narrow, flat-bottomed valley with an abrupt ending. Such valleys arise in limestone or Karst landscape.
Ques:
84
The most abundant gas emitted from volcanoes is –
Correct Answer:
(A)
Water Vapour
The most abundant volcanic gas is water vapour (H2O). Carbon dioxide (Co2) and Sulphur dioxide (So2) are two other important gases present in a volcanic eruption. A significant amount of Hydrogen sulphide (H2S), Hydrogen (H), Carbon mono oxide (CO), Hydrogen chloride (HCl), Hydrogen fluoride (HF) and Helium (He) gas is also found in it.
Ques:
85
Which one of the following is the highest volcanic mountain in the world?
Correct Answer:
(D)
Mount Cotopaxi
The highest volcanic mountain of the World in the given option is Mount Cotopaxi with its height of 5911 meter. The height of Mount Pinatubo is (1485 meter) and Mount Kilimanjaro (5895 meter). Mount Tall is located in Philippines.
Ques:
86
Volcanic eruptions do not occur in the:
Correct Answer:
(A)
Baltic Sea
The volcanic eruption is related to Plate’s edges in the convergence and divergence area. In the given option, the Baltic Sea is not related to plate’s edge, thus, it is clear that the volcanic eruption does not occur in the Baltic Sea.
Ques:
87
Mt. Etna is –
Correct Answer:
(C)
A volcano
Mount Etna is an active volcano on the East-coast of Sicily, Italy. It has an elliptical base of 1190 sq. km. and its maximum height is about 3350 meters.
Ques:
88
Where is the mount Saint Helens situated ?
Correct Answer:
(D)
United State of America
Mount Saint Helens is an active Strato-Volcano located in Skamania county, Washington in the Pacific North West Region of United States of America. It is also known as the 'Fuji of America'.
Ques:
89
Mauna Loa is an active volcano in –
Correct Answer:
(B)
Hawaii
In Hawaiian language, Mauna Loa means the ‘Long Mountain’. It is one of the active volcanoes. Mauna Loa had its first well documented eruption in 1843. It is spread over half of the Hawaii Island (USA) with a length of 120 km.
Ques:
90
Which of the following are active volcanoes ?
1. Aconcagua 2. Cotopaxi
3. Etna 4. Fujiyama
Select the correct answer from the code given below :
Correct Answer:
(D)
2, 3 and 4
Cotopaxi, Etna and Fujiyama are active volcanoes while Aconcagua is a non-volcanic mountain. Cotopaxi is situated in Ecuador, Etna in Italy and Fujiyama in Japan.