Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
City - River
Correct Answer:
(A)
Berlin - Rhine
Below is the correct match of cities and the rivers on whose banks these are located.
(City) (River)
Berlin(Germany) - Spree river
London (Britain) - Thames river
New York (USA) - Hudson river
Vienna (Austria) - Danube river
Ques:
72
Which of the following is NOT correctly matched ?
Correct Answer:
(D)
Vienna - Volga
The correct match of cities and concerned rivers are as follows:
Bonn(Germany) - Rhine river
Cairo (Egypt) - Nile river
New York (USA) - Hudson river
Vienna (Austria) - Danube river
Thus, option (d) is not correctly matched.
Ques:
73
Which of the following is NOT correctly matched?
(City) (Location on the bank of river)
Correct Answer:
(D)
Vienna - Volga River
Vienna, Capital of Austria is located on the banks of Danube river. Danube is Europe's second-longest river, behind the Volga. It is located in Central and Eastern Europe.
Ques:
74
The correct pair is -
Correct Answer:
(D)
Budapest - Danube
The cities and rivers, along whose bank these are situated, are as follows.
Paris (France) - Seine river
Cairo (Egypt) - Nile river
Perth (Australia) - Swan river
Budapest (Hungary) - Danube river
Thus, option (d) is the correct pair.
Ques:
75
Which of the following is correctly matched ?
Correct Answer:
(A)
Hamburg - Elbe river
The cities given in the option are located on the bank of -
(City) (River)
Hamburg - Elbe
Belgrade - Danube
Kiev - Dnieper
Lahore - Ravi
Ques:
76
‘Death Valley’ situated in South California in the U.S.A is an example of which of the following ?
Correct Answer:
(D)
Rift Valley
A rift valley is formed on a divergent plate, deepened by the forces of erosion. A rift valley is a linear-shaped low land between several highlands or mountain ranges created by the action of a geological rift or fault. Death Valley in California, USA, is an example of such a rift valley.
Ques:
77
The Death Valley is known as ‘Devil’s Golf Course’ is located in–
Correct Answer:
(A)
U.S.A
The Death Valley is popularly known as “Devil’s Golf Course” is located in Death Valley National Park of the Mojave Desert of United States of America. This Park is situated in eastern California. The Devil’s Golf Course is a large salt pan on the floor of Death Valley. In the Holocene Period, it contained 30 feet of deep water.
Ques:
78
The Death Valley is Known for its –
Correct Answer:
(A)
Excessive Heat (Hotness)
Death Valley is located in the State of California (U.S.A). This is the lowest place of North America (-86 meter below the sea level) and second lowest to Laguna Del Carbon (-150 meter) of Argentina in the Western hemisphere. During summer maximum temperature reaches up to 56.70 C in this region. This is the hottest and most arid valley of the U.S.A.
Ques:
79
Panjshir Valley is located in –
Correct Answer:
(C)
Afghanistan
Panjshir Valley is located in North Central Afghanistan about 150 Km north of Kabul, near the Hindu Kush Mountain Range, in the Panjshir province of Afghanistan. This valley was one of the main battle-grounds at the time of Soviet War.
Ques:
80
'Silicon Valley' in the United States of America is located in –
Correct Answer:
(B)
California
Silicon Valley is located in the southern portion of the San Francisco Bay in California, U.S.A. It is famous for large scale manufacturing of computer chips.